Paprikoihin kuuluva jalapeno on chili ja kotoisin Meksikosta Jalapan kylästä. Tuoretta jalapenoa käytetään ruoan maustamiseen. Jalapeno ei asetu tulisuusasteikolla kovin korkealle, vaikka toisinaan tuoreiden jalapenojen joukosta löytyy hyvinkin tulisia yksilöitä. Maista pieni pala ennen ruokaan lisäämistä, jotta säästyt liian tuliselta annokselta. Tulisuuden chileihin aiheuttaa kapsaiini-niminen yhdiste. Jalapenon tulisuus luokitellaan asteikolla 0-10 välille 4-6. Jalapeno on maultaan maukas ja maistuu kypsänä makealta. Se on väriltään raakana vihreä ja kypsänä punainen. Jalapenoa käytetään salsoissa, muhennoksissa, kastikkeissa ja dipeissä. Voit myös täyttää halkaistut jalapenot esimerkiksi juustolla ja yrteillä, kietaista pekoni ympärille ja paahtaa uunissa.